Mimoňské vánoční cukroví – špičky (úlky)

Samotnou by mě zajímalo, ve kterých rodinách se toto nepečené vánoční cukroví dělá podle stejného nebo podobného receptu. Pokud vím, tak většinou se dělá jiné těsto. Ale když mně vždy nejvíc chutnalo právě toto! Přijde mi chuťově výraznější než ta nekakaová piškotová těsta…

Těsto: 20 dkg ořechů, 10 dkg cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 1 bílek, 1 lžíce rumu

Náplň: 5 dkg másla, 5 dkg cukru moučka, 1 žloutek, 1 lžíce rumu

Recept jsem již mnohokrát upravovala, aby byl trochu zdravější. Zkoušela jsem tmavý cukr i med. Ale zatím není nad tu klasiku výše, se kterou se dobře pracuje (obzvlášť, když necháte těsto odležet) a kterou jde hlavně dobře vyklepnout z formičky. Rozevírací úlky mě neba, ztrácí to ten nádech dobrodružství. A hlavně není potom co nepovedeného dojídat :-)

Letos se mi povedly tak, jak to vyfotila má dcera. 2 špičky už chybí – pardon :-)

Děláte na Vánoce klasiku, nebo něco podobného?? Uvážím-li, že i na Štědrý den je v mé původní rodině zvykem jíst „hada” (tj. vinnou klobásu), asi jsem holt vyrostla v mimoňské rodině s mimoňskými vánočními zvyky :-) 

 

 

 

 

 

Reklamy
Příspěvek byl publikován v rubrice Zdraví se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Chcete něco říct? Prosím. Líbilo se? Hej, potěší mě, když to budu vědět :-) Like :-) Líbilo se strašně moc? Sdílejte, lidi, sdílejte! Díky!

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s