Jak si dokonale zkazit zážitek??

Všimla jsem si toho už mnohokrát. A vy nejspíš taky. Těch všudypřítomných negativních komentářů na internetu. Však už na to vznikla i písnička o hejtrech :-)

Bývaly doby, kdy mi to přišlo zajímavé. Jak krásně se najednou ukázalo, co všechno se celá staletí skrývalo za nejrůznějšími maskami. Máme tendenci být mnohem otevřenější, když s někým nemluvíme tváří v tvář, že? Nebo když jsme anonymní, ať už z jakéhokoli důvodu…

Je to jako dát si panáka :-) Nebo dva. A pak sedneme a řekneme, co si myslíme.

Ano, i já píšu mnohem otevřeněji, než mluvím. Do komentářů jsem ochotná napsat věci, které bych osobně možná neřekla. Psát do obrazovky je jako mluvit sama k sobě, a tak to, co se pak na obrazovce objeví, je velmi podobné tomu, co se mi honí hlavou. Ochota cenzurovat svá slova je výrazně menší. Naděje, že druhá strana bude mít víc prostoru a ochoty zauvažovat nad tím, co říkám, je mnohem větší. Dělí nás čas a vzdálenost. Není nutné reagovat hned.

Komentáře jsou úžasným studijním materiálem toho, co se tak všechno lidem honí hlavou. Jak uvažují, co si myslí, jak se dívají na svět a jak ho prožívají. Často to bohužel není vůbec veselý pohled :-(

Loni jsme věnovali seminář elementu OHEŇ umění přijímat. Sám sebe, druhé i život sám. Ale zpětně mi to přijde velmi zavádějící. Je to totiž velmi náročné téma a snadno se v něm člověk zamotá do otázek jako „A jak mám přijímat to, co je zjevně nepřijatelné??

Hlavním poselstvím ohňového ebooku a deseti ohňových letních témat je ale umění nehodnotit. A nesnažme se teď hodnotit fakt, že jsou chvíle, kdy se nám může šiknout správně zhodnotit situaci :-)

Jde totiž spíš o to rozpoznat, kdy se konečně na nějaké hodnocení můžete vyprdnout…

  • Třeba tam, kde o daném člověku nebo situaci nevíme dost. Na základě čeho pak hodnotit??  Kupodivu, internet se zdá být plný expertů na všechno :-) A i ti, kteří experty do značné míry opravdu jsou, nemohou přece nikdy říci, že znají všechno a že je jim všechno jasné :-)

Vzpomínáte na téma týdne VÍM, ŽE NIC NEVÍM?? :-)

  • Nebo tam, kde nám ta věčně hodnotící mysl brání užívat si naplno to, co prožíváme. Ať už jde o film, knížku, dovolenou nebo cestu po ulici :-)

Jako průvodkyně jsem zažila spoustu lidí, kteří si dokonale zkazili dovolenou jen proto, že byla jiná, než si ji doma nad katalogem vysnili. Ano, mohli jsme loni v Albánii skuhrat na recepci, jací jsou Albánci leváci, že se nemůžeme dostat na pokoj a že neuměj ani pořádně vyčistit pláž od chaluh a před hotelem udělat silnici a chodník. Ale proč jako??

Spousta lidí vychvalovala minisérii Černobyl a spousta lidí kritizovala nový Star Trek Discovery. Ano, mohla bych napsat spoustu článků o tom, co všechno se mi na novém Star Treku nelíbilo. Ale proč? Autoři vytvořili svět a já se do něj ponořila. A když jsem se z něj vynořila, cítila jsem, jak ve mně rezonuje. Jak rozehrál několik strun a vyvolal mnoho otázek.

To je ten rozdíl mezi tím, když život prožíváte otevřeně, symbolicky a naplno a rozechvěle. (Což je ostatně hned v prvním mailu mimoňského kurzu.) A když ho jen cedíte přes filtry rozumu. Teď před koncem školního roku je fajn si připomínat, co nás také naučila ta léta, kdy jsme se učili všechno hodnotit. A hlavně sami sebe.  

Příspěvek byl publikován v rubrice Mysl se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 reakcí na Jak si dokonale zkazit zážitek??

  1. rado v. napsal:


    Zdravím……
    Je to tvoj blog , tvoj život , tvoje pocity……..máš tam dačo také , ako zmazať komentár? Je to iba na Tebe ako sa zachováš , ale ak niečo prezentuješ , treba očakávať i iné pohľady a názory , SME PESTRÝ A Rôznorodý……… Nezabudni byť DÍTĚTEM , tie hovoria čo si myslia, konajú ako cítia …… Nenariekaj nad tým ako všetci negujú , teš sa že si hodila kamienok do vody a ten urobil kruhy…. niekto sa na nich pohojdá , niekto na ne narazí, niekto ich iba obdivuje či sleduje….

    …….nič nie je ani poriadne biele , ani skutočne čierne…………..

    preklad textu piesne:

    Takové překrásné světlo
    které zvrátí to v co jsem myslel že věřím
    Divoký a chladný vítr
    který odvane mé přesvědčení pryč

    Slyš volání zářivého měsíce na nebesích
    tam venku za oknem
    Budeš mně následovat do světa
    kde se neřídíš rozumem

    Všechno co znáš
    se rozpadne na kousíčky
    Vše o čem sníš
    se změní v realitu

    Měsíční světlo do tvého pokoje
    nech ho ať tě vnese do noci
    Měsíční zář
    nech ji ať tě odnese pryč
    Cesta v plamenech oklamala gravitaci
    a ty následuješ to světlo
    Měsíční zář,měsíční zář
    na druhou stranu

    Vše co ti bylo řečeno aby jsi chápal
    co bylo zavedeno a čemu rozumíš je pryč
    v tom okouzlujícím magickém světle

    Následuj mne do noci
    na místo za tou vrbou
    Nech všechny své plány
    a své myšlenkové vzory stranou

    A já sním jak se vznáším
    jak se dívám dolů na povlečení na polštáři
    a vím že se nepokusím si to vysvětlit
    to,co jsem tuto noc spatřil

    Všechno co znáš
    se rozpadne na kousíčky
    Vše o čem jsi snil
    se změní v realitu

    Měsíční světlo do tvého pokoje
    nech ho ať tě vnese do noci
    Měsíční zář
    nech ji ať tě odnese pryč
    Cesta v plamenech oklamala gravitaci
    a ty následuješ to světlo
    Měsíční zář,měsíční zář
    na druhou stranu

    Vše co ti namluvili aby jsi chápal
    co bylo zavedeno a čemu rozumíš je pryč

    Přeneseš mne pryč
    přenes mne pryč do světa v tom měsíčním světle
    Nech mě cítit že je to skutečné
    tváři v měsíčním svitu

    Měsíční světlo do tvého pokoje
    nech ho ať tě vnese do noci
    Měsíční zář
    nech ji ať tě odnese pryč
    Cesta v plamenech oklamala gravitaci
    a ty následuješ to světlo
    Měsíční zář,měsíční zář
    na druhou stranu

    Vše co ti namluvili aby jsi chápal
    co bylo zavedeno a čemu rozumíš je pryč

    ………pohodový a pokojný den. R

  2. avespasseri napsal:

    Hezké :-) I tento článek je jen úvahou – úvahou nad tím, jak zbytečné je někdy hodnotit. Včetně toho, že druzí mají takovou potřebu hodnotit :-) Byl psán s nadějí, že si čtenáři vyzkouší rozdíl mezi tím hodnotit článek nebo autora a tím ponořit se do článku a pak se vynořit a všimnout si, jaké struny v nich rozezněl. Za studií jsem se učila interpretovat knihy a studovat autory. Ale nakonec si člověk uvědomí, že co čtenář, to jiná interpretace a jiný přístup k autorovi. To, co je nakonec to nejzajímavější, není ani text, ani autor. Je to čtenář a jeho reakce :-) Takže každá reakce je zajímavá a i tu je zbytečné hodnotit, jen ocenit :-) Díky.

  3. rado v. napsal:

    Ďakujem .-) Všetko je ako pestrá lúka……keby Boh nechcel , tak ju vo svojej jedinečnosti nestvorí… Čo by to bolo za lúku iba s jedným kvetom, iba s jedným druhom motýľa? …..takto sa vieme opájať farbami, vôňami, pocitom pestrosti…..mnohorakosťou stvorenia i bytia , pestrosťou života……každý si na lúke nájde dačo pre seba, každého zaujme dáka bylina , kvet, hmyz , alebo ho môže aj vo svojej nevrlosti dačo uštipnúť :-)

    ….keď som si čítal tvoj článok spomenul som si na svoju vnučku , ako sa bála všetkého hmyzu a aj obyčajnej muchy….. Máme doma spústu ovocných stromov a to priťahuje naozaj všetko….tak pravidelne máme sršňov. Vnučka mala z nich panický strach , tak som ju raz chytil a v pokoji jej vysvetlil , že sršne sú jedny z najmúdrejších , že nie sú ako mucha ktorá sa uspokojí s výkalom , alebo ako osa čo sa vo svojej nenažranosti utopí v prvom pohári limonády , alebo piva… Sršne majú svoju stráž ktorá si vás popozerá preskúma a odovzdá info svojim kamošom….ak im neublížite sršeň si vás pár krát obletí a potom už vám dá pokoj, lebo vie , že ho nechcete zabiť a ste iba súčasťou ich sveta…. Tak si to vnučka zapamätala a keď došla jej mamina a začala robiť paniku , tak jej malá s pokojom Angličana povedala : „Mami nerob paniku , on si ťa len preskúma aby o tebe vedeli i jeho kamoši…také nevieš :-) v podaní decka to má riadnu vážnosť ak sfúkne rodiča svojou vedomosťou :-) ……teda tak……… :-) Čawko. R

  4. avespasseri napsal:

    Zajímavé, to jsem nevěděla :-)
    Dcera se kdysi bála vos, že jí nějaká štípne. Před pár lety ji pak pobodalo vos hned 7 (šlápla jim v lese na táboře nevědomky do hnízda). Od té doby se už nebojí ničeho :-) Když zvládla tohle, ví, že zvládne i jednu vosu, kdyby náhodou…

    • rado v. napsal:

      ….to ste dobre napísali :-) Pridám svoju skúsenosť….U nás je vinohradnícka oblasť a časť vinohradov bola terasovitá……a v jednej z našich terás mali hniezdo čmeliaci…v šiestich rokoch decko zblbnuté všakovakými večerníčkami , som sa rozhodol , že si teda pozriem ten čmeliacky domček , hmmmmmmmmmmm……..to som ale nemal robiť , nikdy som si nemyslel ako veľmi vie čmeliak útočiť a mamka ktorá , robila vo vinohrade keď počula moje výkriky …. (nikdy by si nepomyslela na to , že som napadnutý čmeliakmi , ona vedela , že sa rád šplhám po stromoch a každý ten môj výkrik si spojila s pádom zo stromu a nárazom na konár a keď už ich bolo viac ako šesť, mamina si ma predstavovala ako zasádrovanú múmiu v strede leta , bežala o život za mnou cez celý vinohrad a šokovaná na mňa pozerala ,že stojím na zemi , nezletel som zo stromu iba som dookola ukazoval -AJ TU MA PICHLO I TU MA PICHLO a nevedela čo , no po pár minútach som vyzeral jak aziat krížený s bramborou ) ….bolo fajn , že jej predstava nezodpovedá skutočnosti. odvtedy sledujem hmyz, jeho konanie a tiež sa nebojím pobodania , lebo viem , že za tým stojí iba moja blbosť , alebo neopatrnosť …….. Pohodový víkend. R

  5. Pingback: Na novoroční předsevzetí je sice ještě brzy, ale... - Žít je umění milovat

Chcete něco říct? Prosím. Líbilo se? Hej, potěší mě, když to budu vědět :-) Like :-) Líbilo se strašně moc? Sdílejte, lidi, sdílejte! Díky!