ZACVIČTE SI čchi kung OREL V HNÍZDĚ!

Asi tomu chtěl osud, že Aves, tedy já, jak zní zkratka mé blogerské přezdívky, se shlédla nejen v těch ptácích zpěvných (Aves Passeri), ale v ptácích jako takových – prostě latinsky Aves. A obzvlášť v Orlovi. Čím to, že mě čchi kung Orel v hnízdě tak chytl, že jsem mu nejen již léta věrná, ale dokonce jsem se v Brně stala jeho instruktorkou???

Také někdy zatoužíte prostě roztáhnout křídla, vnímat, že Vás nic nepoutá, nic nedrží a beze strachu zamířit přesně tam, kde máte pocit, že se vznášíte v oblacích??? Uvolněně? Svobodně? S radostí??

Žít tuhle svobodu se ukázalo být mnohem náročnější než by se snad mohlo zdát. Ale Orel v hnízdě, čchi-kungové cvičení, na které jsem před lety narazila, se ukázalo být právě tou cestou, která mě tímto směrem dokáže krůček za krůčkem vést… a já jsem za to nesmírně vděčná!

Dal dokonce i zrod tomuto blogu! Ne, bez čchi kungového Orla bych nikdy neměla tu odvahu začít mluvit o tom, co mě v hloubi srdce pohání a o tom, jakým způsobem se dívám na svět – symbolicky a trochu smíškovsky :-)

  • Bez instruktorování Orla bych neměla pocit, že mám co lidem dát a že by je to vůbec mohlo zajímat.
  • Bez blogu by nevznikl měsíční magazín Aves, který může každý tady na blogu zdarma získat a který byl dalším krůčkem – krůčkem k tomu, pomoci čtenářům, měsíc za měsícem, nacházet štěstí, které nacházím i já.
  • A bez magazínu Aves a jeho věrných čtenářů a bez těch mocných impulzů, které mi skrze setkání s Orlem v hnízdě přicházejí, by nevznikla ani má vlastní knížka – Žít je umění milovat (a to teď a tady)!

A to by tedy byla ohromná škoda! Pro mě osobně je to velký dar – takový záchranný kruh ve chvílích nejistoty. Pramen napájený zkušenostmi uplynulých 20 let. A Orel v nich hrál velkou roli.

Vždy jsem snila o tom napsat něco svého. Něco výjimečného. Něco, co by mělo smysl pro mě i pro druhé! A tak jsem nakonec ráda, že jsem kolem toho čchi kungového Orla jen nekroužila (a to pár let), ale že jsem k němu nakonec vlétla do hnízda. A tam jsem najednou zjistila, že to, čemu jsem předtím říkala „pokrok“ bylo jen takové plácání křídly, kdy jsem vlastně jen hopsala od větve k větvi (a říkala si hloupě, jak mi to pěkně létá :-)). Případně jsem vyděšeně hleděla do těch zatraceně hlubokých hlubin pod sebou, v neustálém střehu, kdo nebo co mě kdy „sestřelí“, a já se zřítím tam dolů a nepřežiju to …

O skutečném svobodném letu jsem tenkrát neměla ani potuchy!

O té skutečné svobodě, o skutečné odvaze, o skutečném štěstí a radosti. A to si jsem si myslela, že aspoň trochu mám :-) Jenže je pravda, že myslet je jedna věc a být a jednat podle toho je druhá. Přemýšlením se nenajíme… je třeba po té dobrotě sáhnout…

Jenže, lidi, kde, když v Brně tenkrát nebyla možnost čchi kung Orla v hnízdě cvičit?? 

Nezbývalo mi než čas od času zatřást čchi kungově křídly daleko od Brna, až na druhé straně republiky za Plzní na víkendových seminářích! A trvalo několik dalších let, než se to Orlí občasné protřesení křídel, změnilo dalším řízením osudu v silnou potřebu letět. Opravdu letět. A hlavně se nezřítit dolů. A tenkrát jsem si uvědomila, že pokud se chci opravdu naučit svobodně létat a jen o tom nesnít, budu se muset smířit s tím, že Život je neustálé vypadávání z hnízda – jinak se totiž létat naučit nemůžete! (jak trefně poznamenala Pema Chodron v knížce, která mě hodně naučila).  Který orel chce být slepicí?? A který orel si chce omlátit křídla o klec???

O jakém Orlu to tady pořád mluvím, ptáte se??

O starobylém čínském cvičení ČCHI KUNG v jeho moderní podobě, kterou vytvořil anglický mistr Ješe Gyatso. Ten styl pojmenoval příznačně, jak už bylo řečeno výše: Orel v hnízdě. Prý protože to malé orlí mládě je ptáče, které má potenciál létat, ale ještě to neumí.

Čchi kung, řeknete si. Co to je? K čemu je to dobré? Pavel Simon, náš hlavní instruktor, který na mistra téměř před 20 lety narazil při svých studiích ve Velké Británii, to ve své přednášce ve Františkových Lázních pojmenoval jasně a stručně: Zdraví – Energie – Spokojenost. Já, protože jsem ukecaná ženská, jsem o tom tady na blogu kdysi napsala celý článek :-) O tom, jak takový čchi kung přibližně vypadá, a jaké účinky má. Článek se jmenuje prostě:

CO JE TO VLASTNĚ TEN ČCHI-KUNG??

(Mimochodem, je v něm i odkaz na onu přednášku.)

Čchi kung je krásný v tom, že Vám dá přesně to, co právě potřebujete.

Mně v počátcích čchi kung pomáhal hlavně k tomu, abych se zklidnila. Uvolnila. Vymazala hlavu. Po každém čchi kungovém víkendu jsem pak doma v Brně cvičila jako divá v každém okamžiku, kdy malá dcerka usnula. Tak silně mě víkend nakopával. Jedné studentce prý výrazně pomohl s astmatem. A často slýchávám, že jsou lidé méně unavení. To je i můj případ. (Ano, mluvíte s osobou, která byla ráda, že před devátou dovedla dceru do školky. Nyní vstávám kolem šesté a cvičívám čchi kungové postoje. A večer, světe div se, chodívám často spát později než můj manžel, který kdysi přebíral popůlnoční štafetu péče o miminko.) A poslední dobou se mnou Orel mával hodně důrazně a x krát jsem měla pocit, že z toho pomyslného hnízda vypadnu.

Ale pro vnitřní spokojenost, ať se děje cokoliv, to byla a je úžasná škola.

Hodně se vše prohloubilo v okamžiku, kdy jsem si orlí čchi kung přestala cvičit jen tak sama pro sebe a začala jsem s naším hlavním instruktorem Pavlem Simonem spolupracovat na výuce v Brně. Víkendové semináře s naším anglickým mistrem, kam jsem si vždycky jezdívala odpočinout, načerpat energii a životní pohodu, odpovědět si na některé otázky, prožít zajímavé zkušenosti a setkat se s podobně naladěnými přáteli, se najednou proměnily v místo vzrušujících zkoušek a neuvěřitelných prožitků. Tobogán hadr :-)

Pomalu jsem v Brně začala vést své vlastní začátečnické kurzy,vypiplávat“ nové zájemce o onen orlí let a předávat je přímo Pavlovi Simonovi do našeho pokročilejšího kurzu. A začalo mě to taaak bavit!

*********************************************************************************************

Pokud byste si čchi kung chtěli tedy v Brně vyzkoušet, napište mi na (avespasseri@yahoo.com).

     Již nyní je možné se hlásit do dvou nových záříjových kurzů (viz níže), ať na vás zbude v tělocvičně místo :-) Pokud se Vám některý z termínů níže hodí, napište mi. Těším se na Vás :-)

V Brně-Kohoutovicích (Libušina tř.4, st. 18.00-19.30) a v Brně-Židenicích (Sokol Židenice, čt. 18.90-19.30).

Nezapomeňte se mi přihlásit předem, ať s Vámi počítám :-) Pokročilí pak mohou od dalšího pololetí pokračovat přímo pod vedením hlavního instruktora Orla v hnízdě, Pavlem Simonem (Botanická 53a, út 17.00-18.30).

Za 500 Kč si můžete vyzkoušet 3 hodiny a pak se sami rozhodnout, zda je čchi kung ve stylu Orel v hnízdě pro Vás to pravé, a zbytek pohybů, postojů a dalších praxí základní úrovně tohoto systému se během druhého pololetí doučit. A pak už jen létat :-)

A proč 3 hodiny a ne třeba jen jednu?? To abyste mi neutekli hned, jak se Vám začne z toho všeho motat hlava :-) Občas se stane. Doslova. Ale právě ti, jejichž zablokovaná energie se probouzí dramatičtěji, a právě ti, kteří z počátku hůře zvládají koordinaci orlích pohybů, čchi kungového Orla potřebují nejvíce. A byla by škoda, kdyby neměli právě oni během dalších hodin možnost poznat, jaké to je, když se jim cvičí lehce a uvolněně. A stejně tak pak i žije…

**********************************************************************************

  • Pokud byste chtěli vědět něco víc o tom, k čemu je to cvičení dobré, můžete si přečíst článek na webu Probuzení (Jen si tak čchi kungově mávnout rukou) , ve kterém jsem shrnula (včetně odkazů) všechny články, které jsem tady na blogu kdy čchi kungu dosud věnovala.
  • Nebo můžete buď rovnou zabrousit na stránky společnosti, která u nás Orla v hnízdě vyučuje, a pod jejíž hlavičkou instruktoruju – www.bodhidharma.cz (pokud nejste brněnští, najdete tam kontakty na pravidelná cvičení v Praze, Plzni, Strakonicích, Lipníku nad Bečvou, Františkových Lázních, Mariánských Lázních, Milovicích, Příbrami a Rýmařově). Doporučuju, protože mají úplně nové stránky, na kterých Vás mistr sám provede základními zkušenostmi čchi kungu – uvolněním, stabilitou a vnímáním energie! :-) Na FB Bodhidharmy se objevují fotografie z víkendových seminářů s mistrem – např. tato úžasná  série fotografií ze Svratky :-)
  • Nebo si můžete přečíst, čemu všemu učí čchi kung mě. Odkazy na články tady na blogu čchi kungem inspirovaných tu budu neustále aktualizovat, ať máte přehled. Je toho fůra…  :-) Najdete je na podstránce – K čemu je ten čchi kung vlastně dobrý.. Ostatně to, co mi Orel dává, je za mnoha články na tomto blogu. Díky Orlovi vlastně vznikl i onen průvodce na cestě od utrpení k radosti (ebook téměř zdarma TRÁPENÍ MŮŽE BÝT DAR) a dokonce jsem dostala odvahu vydat vlastní e-knihu Žít je umění milovat, což byl dlouhá léta můj sen :-)

 

No… a až přečtete i článek o tom, že čchi kung je cvičení pro odvážné, uvažte, zda máte tu odvahu… být o něco šťastnější, o něco svobodnější, o něco sebejistější, o něco méně unavení.

A snad Vás některý z instruktorů (třeba já) nevyděsí před tím Vaším letem tak, jak Zvonilka tohoto ptáčka, když ho učila létat:

9 reakcí na ZACVIČTE SI čchi kung OREL V HNÍZDĚ!

  1. Pingback: Tohle mě fakt baví! | Žít je umění

  2. Pingback: Horké maliny? Mňam!! | Žít je umění

  3. Pingback: Co je to vlastně ten čchi-kung? | Žít je umění

  4. Pingback: Zkuste sjet poprvé prudkou sjezdovku, když si nevěříte, aneb o lyžování ve Vrbně pod Pradědem | Žít je umění

  5. Drahomíra napsal:

    Dobrý den,
    prosím, kde a v kolik je zítra v Brně seminář?
    Díky.
    Drahomíra

  6. Renata napsal:

    Ráda bych toto cvíčení navštívila,bohužel jsem z východních čech a nevím ani jestli tu někde najdu instruktora,nemáte tip děkuji.

    • avespasseri napsal:

      Omlouvám se za pozdní odpověď, ale zjišťuji, že mi mail od té doby, co jsem byla na dovolené, posílal spoustu mailů rovnou do spamu :-) I komentář z mých vlastních stránek :-)
      A odkud z východních čech jste? Seznam míst, kde se v České republice pravidelně cvičí se dá nově najít krásně přehledně na stránkách Orla v hnízdě: https://www.bodhidharma.cz/cviceni-v-tydnu/.
      Pak je ještě další možnost – jet na víkendový seminář :-) Tak jsem začínala já, dokud jsem se neodhodlala začít Orla v Brně sama učit, když se tady necvičilo :-) (společně s Pavlem Simonem, naším hlavním instruktorem).

Chcete něco říct? Prosím. Líbilo se? Hej, potěší mě, když to budu vědět :-) Like :-) Líbilo se strašně moc? Sdílejte, lidi, sdílejte! Díky!