K čemu je ten čchi kung vlastně dobrý…

Když jsem s čchi kungem před mnoha lety začínala, byla jsem prostě jen zvědavá…

Hledala jsem něco akčnějšího než jógu, ale méně bezduchého než aerobic nebo jakékoliv jiné fyzické cvičení, kde většinou hopsáte a makáte, jak Vám kdo – obrazně – píská. Něco tělesného, ale zároveň zdravotního a s hlubším záběrem.

Již před lety mě zaujala čínská medicína… a tak k čchi kungu byl jen krůček.

Jenže různých druhů čchi kungových cvičení existuje spousta 

Jaký z nich vyzkoušet? Ještě než jsem před 11 lety otěhotněla, cvičívala jsem v našem lesoparku při cestě z práce pomalé energetické cvičení podle 5 elementů. Když jsem se pak jako těhotná přestěhovala do Brna, chodívala jsem cvičit s jakousi skupinkou nadšenců na kopec nad Brno jakousi sestavu, jejíž jméno si už nepamatuju. A před porodem jsem si objednala video se sestavou 5 zvířat.

Ale to byly jen takové hrátky. Čchi kung smrsklý na jednotlivé pohyby.

Byl to úžasný úvod, úžasně mě to zklidňovalo a jistě to mělo i nějaké účinky, které jsem tenkrát vůbec nevnímala (o energii nemluvě). Ale já chtěla něco víc…

Dlouho jsem kroužila kolem Orla v hnízdě, což je jeden ze stylů čchi kungu, který v té době pořádal víkendovky. Ale až za Plzní. Taková dálka! Ale lákal mě, protože se mi na něm líbila spousta věcí:

Na oné prapodivné dovolené na Rhodosu dostala má dcera z ničeho nic prapodivný nápad kreslit „orla v hnízdě“ :-)

  • že to není jen cvičení – zamávat rukama, případně posílit to či ono a jít domů.
  • že neklouže po líbivém povrchu a jde dál a do větší hloubky.
  • že spíš než o cvičení a pohyby jde o něco víc – o uvolnění. Dovolená hadr :-)
  • že spíš než o posilování těla jde o posilování energetické kapacity a energie jako takové. To se pak i lépe posiluje tělo, když člověk večer nepadá únavou :-)
  • že cvičení nekončí v tělocvičně, ale že ho člověk vlastně může praktikovat kdykoliv a kdekoliv. A být ve „stavu čchi kung“ vlastně nakonec pořád!
  • že to má ucelenou strukturu (jo, jsem strukturalista)
  • že to má vývoj (jo, ráda vidím perspektivu pokroku)
  • že si rychlost a směr vývoje určujete sami (fakt nemám ráda, když mě někdo přezkušuje a určuje mi, do které úrovně patřím)
  • že je to svobodné (strašně nesnáším, když mi někdo píská do kroku), ale že je to i individuální (kdo má zájem, tomu poradí a vedou… a to tam, kam sám směřuje).

A to jsem ještě netušila, že je to velmi přátelské (pokud nemáte auto, vždycky Vás někdo z „orlíků“ na seminář vezme) a že večery budu ráda trávit s ostatními v baru a dokonce i s anglickým mistrem a instruktory a kolikrát se popadat smíchy za břicho :-)

Poprvé jsem na seminář jela v roce 2008. A od té doby, s kratší přestávkou, jezdívám alespoň jednou do roka. (Poslední dobou se tam se mnou dokonce setkáte 3x do roka!) Seminář je prostě seminář, i když už cvičíte v týdnu. A Orel v hnízdě se už v České republice učí 20 let a kurzy už najdete na mnoha místech republiky! Nadšení cvičenci si udělali instruktorské zkoušky a šíří tento styl čchi kungu samostatně dál. Nejsem výjimka :-)

Jaké mám s Orlem zkušenosti?

Zpočátku mě Orel neuvěřitelně uklidňoval. Dodával mi energii a větší pohodu. Když jsem začala psát blog o nejrůznějších zážitcích, začala jsem si postupně uvědomovat, v čem všem mi promlouvá do každodenního života… co všechno jsem s ním zažila a co všechno mě učí. Když jsem začala před 5 lety sama učit po boku našeho hlavního instruktora a před 4 lety sama, vše bylo ještě mnohem intenzivnější….

A tak jsem se rozhodla tady na blogu vytvořit stránku, kde budu shromažďovat články, ve kterých jsem o těchto zkušenostech psala, abyste měli představu, co od orlího čchi kungu vlastně čekat.

  1. Nějaké ty teorie najdete právě v článku „Co je to vlastně ten čchi kung?“. 
  2. Najdete je i na stránce Zacvičte si čchi kung Orel v hnízdě, kde najdete i termíny cvičení a možnost se přihlásit na kurz, kdybyste měli zájem si to také vyzkoušet :-)
  3. Shrnující článek jsem napsala pro web ProbuzeníČchi kungově nad vším mávnout rukou. Ten na spoustu níže uvedených článků odkazuje a shrnuje je do jednoho celku.
  4. Na oficiálním webu Orla v hnízdě je od září 2016 nová prezentace včetně videí, ve kterých Vás mistr sám provede třemi základními čchi kungovými zkušenostmi – stabilitou, uvolněním a energií. Můj komentář k těmto novým stránkám najdete v článku Orel v hnízdě – co mi dal a co mi vzal?
  5. Právě pod hlavičkou Bodhidharmy, společnosti, která celý systém Orla v hnízdě učí, lektoruji i já. Každý lektor musí projít instruktorským kurzem a zkouškou, která ho opravňuje učit ty praxe, ke kterým má certifikát. U každého takového instruktora máte tedy jistotu, že Vás neučí jen tak něco, co ho napadne, ale to, co opravdu učí sám mistr.

                     TAK K ČEMU JE TEN ČCHI KUNG VLASTNĚ DOBRÝ??

O darech „orla a o tom, proč jsem po 20 letech různých cest zakotvila právě v tomto „hnízdě“ píšu v článku Aves pořád někde poletuje. 

Těch darů je spousta. Na následujících řádkách je najdete rozdělené do několika skupin:

  • Tak čchi kung prý dodává energii, říká se. Jak se to ale projevuje? 

Získat energii, šetřit energii… aneb jak přežít tůru (třeba tím, že zvládnete po fyzické stránce něco, nač jste si moc nevěřili. Jako když jsem s manželem a kamarády vyrazila na prodloužený víkend do hor)

Chvála spánku (nebo tím, že se po probdělé noci nabijete, abyste nekolabovali při několikahodinovém pochodu letním hicem)

Kde pořád brát energii? (a trochu té teorie…)

Co se dá dělat s neexistující energií? (a ještě…)

Jsou chvíle, kdy je člověk rád za trochu toho rozptýlení – o tom, že i výuka Orla je pro mě jedinou prací, která mě energií nabíjí (protože má takový charakter) než by mě vyčerpávala…

 

  • Znáte to profláklé TEĎ A TADY? Pořád slýcháme, že máme být „teď a tady„, ale proč a jak?? My bdělost na Orlu cvičíme nejen při meditacích, ale i při pohybech… 

Po chvále spánku chvála bdělosti…

Chvála bdělosti 2… aneb jak nešlápnout do…

Chaotická (a přece je někdy možné se snaze o dokonalost vysmát…)

Tříkilometrovka, aneb Kouty nad Desnou (když se poctivě pravidelně učíte na pohybech bdělosti a uvolnění, může se Vám stát jako mě, že najednou zjistíte, že máte i z lyžování úplně jiný požitek! )

 

  • A co vliv čchi kungu na zdraví? Nikdy jsem toto nebrala moc v potaz. Zdravotními problémy jsem netrpěla a na rozdíl od psychických účinků, které jsou rychlé, je tohle tak nehmatatelné. A přece – tak dlouho to chce člověk na vlastní kůži vyzkoušet, až… 

Proč jsem se rozhodla vyprdnout na sladkosti (cvičení na ozdravení vnitřních orgánů může mít neuvěřitelné následky)

Rok 2015 tedy začal… aneb bacha na mrtvici! (to bylo ovšem velmi důrazná ukázka toho, že na té energii asi něco je…)

Co  umí čchi kung? (taková nadsázka o tom, jak díky čchi kungu berle letí do kouta. Ale ano, když si zlomíte nohu, nejen že potom přitvrdíte na bdělosti, využijete praxi dýchání do kostí na povzbuzení srůstání a spoustu jiných praxí při čekání v nemocnici na kontrolu, ale najdete motivaci se těch berlí rychle zbavit)

 

  • Mluvila jsem o psychice. O zklidnění. O radosti! O pročištění mezilidských vztahů.

Orlové míří domů… (to když události, které by Vás obvykle vykolejili, Vás nejen nechají v klidu, ale ještě se úžasně bavíte…)

Změna času, aneb všechno zlé je pro něco dobré (dokonce i změnu času přivítáte… )

Proč mám ráda Orla? (protože když je Vám „nejhůř„, někdy zde můžete najít první pomoc)

Jupí, jupí, jupajdá! (to když zjistíte, že nemusíte zapadat do žádné škatulky a svět se na Vás usmívá!)

Cestou necestou kolem Svratky (dost podobné :-))

S trpělivostí nejdál dojdeš! (i když zkoušky mohou být drsné, drsnější, než jste čekali… ale nakonec ten certifikát stejně dostanete!)

Tak prý stačí mít dobrý důvod a můžete ničit, co chcete! ( na co člověk v té Svratce na semináři nenarazí… a jak mu to dokáže zvednout náladu, když mu zrovna není dvakrát do zpěvu…)

Radostné okamžiky roku 2015 (ostatně semináře a týdenní kurzy patřily v roce 2015 mezi to, co mě naplňovalo tím největším štěstím…)

Operace srdce a já se usmívám jak debil (asi nejsilnější zážitek za celou dobu… o tom, jak člověku může práce s myslí pomoct ve chvílích, kdy by se jinak cítil strašně nervózně…)

19. Jahodový ráj, aneb návrat do hnízda – o tom, že čchi kungová cvičení probouzejí laskavost k sobě. A jak moc je to důležité.

Poslední záchvěv zimy – o tom, že čchi kungové semináře mi vždycky působí ohromnou radost! I když se tam mihnu jen na hodinku…

Orlí zázraky aneb když se otevře srdce, dějí se věci – o tom, že orlí semináře věnované elementu ohně a srdci dokáží vnést do života důvěru a otevřenost, sounáležitost a hravost, radost a hlubokou vděčnost. O tom, že tibetské tsalungy mají ohromnou moc.

 

  • A v neposlední řadě ta duchovní stránka. Cesta k absolutnímu štěstí. K absolutní svobodě. Protože orel nesedí jen v hnízdě, ale chce se volně rozlétnout… 

Čchi kung pro odvážné (protože Vás může chtít naučit vidět to, co vidět zas tak moc nechcete, ač po tom toužíte. Ale jak jinak se od toho můžete osvobodit? Vystrčí Vás z toho bezpečného hnízda a dá Vám nástroje jak svobodně letět… )

Podivná dovolená (to když se jako by ponoříte do toho hlubokého ticha uvnitř Vás, necháte se unášet tím oceánem a laskat tím teplem, vše je klidnější, střídmější…)

Čchi kung v Brně ruším tak jednou za 10 let! (to když šlápnete do toho prázdna a neustojíte to… to když si chcete v roce 2015 zkoušet vliv čchi kungu na zdraví a začátek i konec roku tomu tedy věnujete…)

Lidstvo je fakt asi zabedněné! Aneb o otevřenosti (to když se učíte odpoutat od všeho, na čem lpíte, a zjišťujete, že otevřenost je někdy možná náročná, ale uzavřenost zase strašně bolí!)

 

  • Ale čchi kung dokáže dát člověku pěkně zabrat! Je dobré s tím počítat!

Když přijde krize – 1. díl (čchi kung Orla v hnízdě je pro každého, ale ne každý je zrovna teď a tady ochotný zapomenout na růžové sady :-) čchi kung člověku ukáže, kde všude je toporný, kde všude rozptýlený, kde všude ho něco bolí a on to jen nevnímá. Čchi kung nabízí uvolnění a energii, dříve nebo později za to však chce naše odhodlání. Od těch, kteří uvolnění a energii potřebují nejvíc, často velmi brzy. Je to prostě cvičení pro odvážné, jak píšu výše. Na oplátku nás však učí překonávat krize :-))

Velká část mého blogu Žít je umění včetně mých e-knih a jiných textů je ostatně ovlivněná orlím čchi kungem a tím, jakým způsobem nás učí pracovat s myslí a nacházet uvolnění a stabilitu i tam, kde bychom běžně propadali stresu a ztráceli půdu pod nohama. V tomto ohledu je pro mě orlí čchi kung velkým učitelem a jsem za něj velmi vděčná. 


Pokud Vás čchi kung Orel v hnízdě zaujal, můžete si ho sami vyzkoušet

Jak a kde? 

  • vyjeďte si na víkendový seminář přímo s anglickým mistrem, který tento styl sestavil a dál ho rozvíjí a prohlubuje. Bližší info najdete na webu www.orelvhnizde.cz.
  • začněte chodit na pravidelné cvičení v týdnu. Dnes se již cvičí na mnoha místech republiky – přehled najdete na www.bodhidharma.cz
  • pokud jste z Brna a okolí, ráda Vás na kurzu pro začátečníky sama uvidím :-) Info o tom kde a kdy cvičíme najdete ZDE.