Jak žít s darem vysoké citlivosti??

Hypersenzitivní lidé (neboli lidé s vysokou citlivostí, HSP) dostali do vínku velký dar. Jen málo z nich s ním ale umí zacházet.

Většinou už rodina nebo škola a vrstevníci jim dali pocítit, že je s nimi něco špatně. Někteří tlaku podlehli a odnesli si z toho pár diagnóz (úzkostná porucha, deprese, emoční nestabilita). Někteří utržili pár šrámů (tu menších, tu větších) a postupně hledají způsob, jak s darem vysoké citlivosti žít.

Hypersenzitivní lidé mají schopnost vnímat víc podnětů než většina populace. Výzkumy mluví o cca 15-20 % lidí s touto dispozicí. Projevuje se to na mnoha úrovních. Jde nejen o vyšší citlivost na vjemy přicházející skrze našich 5 smyslů (což může vést k zahlcení a únavě), ale i na citlivost vůči emocím. Hypersenzitivní lidé se dokáží lépe než druzí lidé vcítit do emocí druhých lidí, ale i do jejich způsobu myšlení. To s sebou přináší mnoho pozitiv (empatie, ochota pomoci), ale i případných negativ, pokud se takto vnímavý člověk nenaučí neztrácet sám sebe nebo dokonce popírat sám sebe.

Výzkum hypersenzitivity je poměrně mladý a vděčíme za něj týmu americké psycholožky Elaine Aronové.

HSP je vrozená a dědičná. Empiricky dokazatelná (např. magnetickou rezonancí). Sama Elaine Aronová striktně odděluje HSP (highly sensitive person) od HSE (higly sensitive empaths), což jsou lidé vysoce empatičtí. HSP není ezoterická kategorie, ačkoliv někteří HSP mohou být silně spirituální. Pokud rozumíte anglicky a zajímají Vás samotné výzkumy Elaine Aronové, podívejte se na následující sérii videí. Je to velmi zajímavé.

.

Zde na blogu se můžete dočíst několik základních informací o hypersenzitivitě a o tom, jak se s tímto darem naučit zacházet, abyste s ním mohli prožít spokojený život.

Hypersenzitivní lidé totiž mohou díky své dispozici vnímat svět jako ochromující a k nežití, ale také ho mohou vnímat v celé jeho kráse. Záleží jen a jen na Vás! Ale už samotné poznání, že nejste nenormální, Vám jistě podobně jako mně a spoustě dalších lidí, o kterých vím, velmi uleví :-) Je nás téměř 20 % :-)

  • Jste hypersenzitivní? Udělejte si test:

==> Patříte mezi 15-20 % hypersenzitivních lidí? (TEST)

  • Seznamte se s hypersenzitivitou blíže:

==> Hypersenzitivní lidé mezi námi (1. díl)

  • Jste hypersenzitivní nebo prostě jen přecitlivělý? „A jak to, že někdy jsem tak necitlivý vůči ostatním a agresivní?

==> Hypersenzitivní lidé mezi námi II (aneb jak se v sobě vyznat?)

  • Proč je pro Vás hypersenzitivita taková zátěž? „Proč se mi s ní tak těžko žije?

==> Hypersenzitivní lidé mezi námi III (aneb nebuď modrooký!)

  • Co Vám může pomoci žít s tak vysokou citlivostí spokojeně? 

==> Hypersenzitivní lidé mezi námi IV (aneb jak sám sobě pomoct?

  • Jak navázat uspokojivé vztahy?

==> Hypersenzitivní lidé mezi námi V (aneb bez hranic to nejde)

  • Jak hypersenzitivní lidé myslí a v čem je to výhoda a v čem nevýhoda? 

==> Hypersenzitivní lidé mezi námi VI (myslíme jinak

Jste hypersenzitivní člověk a chcete se naučit, jak s tím žít? 

  • Na FB najdete skupinu Hypersenzitivní lidé. Pokud máte zájem, zde najdete podporu a případně i radu od těch, kteří mají stejnou dispozici jako Vy. Najdete tam i odkazy na jiné FB skupiny a literaturu o HSP, která u nás již vyšla.

>>  Skupinu najdete ZDE <<

  • Rolf Sellin vysoce citlivým lidem doporučuje věnovat se čemukoliv, co Vás naučí dostat se do kontaktu s vlastním tělem. Prostřednictvím vnímání těla a jeho pocitů je pak možné  stáhnout pozornost zvenku dovnitř, utišit ten nával vnějších stimulů, poznat, kde leží naše hranice a chránit si je. Doporučuje jógu, tai či nebo čchi kung, což mě potěšilo. Právě čchi kung totiž osobně velmi pomáhá, a tak náhoda (?) tomu chtěla, že tady na blogu můžete najít mnoho článků o mých zkušenostech s čchi kungem ve stylu Orel v hnízdě, který cvičím. I Vy se ho můžete naučit na cvičení různě po republice nebo na víkendovém semináři přímo s jeho anglickým mistrem Ješe Gyatso.

Přečtěte si článek Co je to vlastně ten čchi kung? a dozvíte se víc :-)

  • Stejně tak důležité je naučit se změnit úhel pohledu, stáhnout svou pozornost dovnitř a věnovat se sám sobě, rozvíjení bdělosti a paradoxního vnímání a mnoha dalším věcem, které jsou ostatně pro každého člověka důležité. Tomu jsem věnovala kurz Mimoňská cesta (do Jiného světa) – je Vám k dispozici zcela ZDARMA :-). Začíná sice pouze 1x do měsíce, ale vstoupit do něj můžete už nyní :-) Pořád se tam něco děje. I před samotným začátkem :-)

Více informací najdete na stránce online minikurzu (ZDARMA) Mimoňská cesta do JINÉHO SVĚTA.