Jak se tu vyznat??

Žít je umění, tak zní název mého blogu. A život je vše, co vidíte kolem sebe. I na tomto blogu lze nalézt spoustu témat, ale jedno mají společné: jsou o životě.

Jsou o tom:

– že žít šťastně, radostně a spokojeně je umění. Sakra umění :-) Jak vnášet do života radost se věnuje projekt Jahodový ráj.

že na cestě ke štěstí narážíme na překážky, a jak ty překážky překonáváme. Tomuto tématu se věnoval blíže celý projekt Absurdistán.

jak různě je možné na život hledět, co všechno si lze ze života brát a co všechno mu musíme dávat, abychom byli šťastní.

Je také o spoustě slepých uliček, o labyrintech a bloudění, o lásce, i utrpení, o lidech i přírodě.

Asi nejlepší článek o tom, jak se na život dívám, a kterými cestičkami se tady na blogu vydat, najdete na úvodní stránce: Život JE drama. Ale tragédie to není…  Pokud Vás zajímá, o jakých tématech se tady na blogu můžete za ty 3 roky, co ho píšu, dočíst, klouzejte pohledem dál a níž :-)

* * *

Mé vnímání života je hodně založené na symbolech, doporučuji si k tomu přečíst stránky Symboly života a Tvořivá síla. A do budoucna zcela jistě přibude článek věnovaný Paradoxům (již dnes se jim věnuje celá rubrika) a tomu, že nic se nemá přehánět, protože jakýkoliv extrém škodí. Hledání toho správného vyváženého středu je totiž takovou červenou linkou táhnoucí se mým vlastním životem. Ráda se o ni podělím :-)

Celý blog dnes již zahrnuje spoustu různých rubrik:

  • Některé se zabývají projektem Absurdistán (Absurdistán 2014, Absurdistán 2015) a bilancí toho, jak se promítl do jednotlivých týdnů a měsíců (Bilance). To je již druhým rokem gró tohoto blogu a témata většiny článků, které v daném týdnu vychází, právě z absurdistních témat týdne vycházejí. Tak nějak samospádem. Nelze se tomu ubránit :-)
  • Novým gró blogu bude od roku 2016 projekt Jahodový ráj :-) Články na toto téma mají samozřejmě také svou rubriku.
  • A největší gró je rubrika Magazín Aves! To je taková má letošní speciálka a moc si ji užívám!
  • Některé rubriky jsou o takových celkem běžných věcech (Na cestách, Péče o tělo, V pohybu, Příroda, Kolika jazyků umíš), ale protože můj pohled na ty běžné věci je tak trochu neběžný, rozhodně stojí za to články v nich číst. Někdy je totiž lepší číst si „jen tak“ a jen na pozadí vnímat všechny ty „teorie“ okolo, než se rovnou vrhnout na teorie. No ne??
  • Některé jdou víc po citlivějších tématech jako jsou např. naše emoce – jak mě někdy štvou a jak se je pokouším zvládat (emoce, láska, radost, strach, touha, vzdor, motivace, kritika). Krásná přehlídka toho, s čím se musíme popasovat, abychom dosáhli svobody (svoboda). Té opravdové.
  • A protože se ráda směji (a i projekt Absurdistán je spíš o tématech, která mi přijdou směšná – „no, není snad praštěné se chovat tak či tak, když je nám to vlastně k ničemu??„, než o nějaké kritice), najdete tu také pár témat čistě pro radost (Hloupůstky, Ctnosti a neřesti i Inspirace).
  • Pak taková prazvláštní rubrika k J.A. Komenskému. Možná by i patřil k té inspiraci, protože je to autor velmi inspirující. A neuvěřitelně moderní. Však zalistujte…
  • Nejvíc mě asi naplňují štěstím dvě rubriky: Texty (kde uveřejňuji cosi jako básnické texty, některé již 20 let staré, které mě vždycky dokáží jasně stručně nakopnout víc než sáhodlouhé články…) a Videos with Lyrics (něco podobného, ale zpěváci a autoři těch písní tentokrát odvedli práci za mě a ještě ji doplnili úžasnými melodiemi… a ještě anglicky!)
  • Nemohu ale zapomenout na ty nejzákladnější rubriky a to je o Životě a Utrpení (no, jak žít šťastně a s radostí, když se člověk podívá kolem sebe… no, řekněte??), protože právě tohle téma mě hodně dlouho pronásledovalo a dalo mi hodně práce a právě toho utrpení se jím prokousat. A také rubriky o zdraví, štěstí a vztazích. A hlavně o mém milovaném čchi-kungu a vším, co s ním souvisí (životní energie).
  • Jo a Tajemství života dle AP? Pár článků tam je a jsou chráněné heslem (viz stránka Klíč k tajemství života). Ta rubrika tu je od začátků blogu, kdy jsem měla trochu jinou představu o tom, co a jak budu psát. Nakonec je většina článků, které by do této rubriky patřily, veřejně přístupná. Ale předpokládám, že to tak nebude na věky. Do budoucna bych tu měla opět hlavně příběhy s pozadím a to pozadí jen pro ty, které by to opravdu zajímalo… :-) Takže čtěte, protože do roka a do dne toho asi hodně přesunu právě tam… viz článek o mizení v „mlhách“ :-)

A proč jsou některé rubriky tak zvláštně očíslované? No, to proto, že je to základních pět témat projektu Absurdistán. Pět základních ponaučení, které člověku mohou otevřít cestu ke štěstí. 5 základních kroků, jak tu absurdní hru, kterou my i celá společnost hraje, změnit… 

 

 

 

 

Jedna reakce na Jak se tu vyznat??

  1. Pingback: Aves Passeri | Žít je umění

Chcete něco říct? Prosím. Líbilo se? Hej, potěší mě, když to budu vědět :-) Like :-) Líbilo se strašně moc? Sdílejte, lidi, sdílejte! Díky!