Letní návraty (5) – Desetidenní kurz meditace vipassana – pár rad k nezaplacení

Proč že jsem pro vás nachystala tuto sérii návratů?? Ano, protože si právě užívám na kurzu vipassany :-) Pokud byste to někdy chtěli vyzkoušet i vy, připomínám zde tentokrát článek o pár tipech, které vám pomohou kurz nejen přežít ale snad si ho i užít :-)

Možná uvažujete, že byste tu slavnou meditaci taky vyzkoušeli.

Možná jste si ji už někdy vyzkoušeli a pořád nechápete, co na tom kdo pořád vidí :-)

Možná chápete a už meditujete, ale nemáte dost času jít dost do hloubky.

Pokud pro Vás platí první, druhá nebo třetí varianta, řekla bych, že desetidenní kurz vipassany by se Vám mohl hodit.

A pokud jste meditaci nikdy nezkusili, má tento kurz pro Vás jednu nezanedbatelnou výhodu – můžete se na to kdykoliv vyprdnout :-) A nebude Vás to stát víc než čas a peníze, které jste dali za cestu do meditačního centra. (Všechno je u kurzů, jak je učil Goenka, založené na dobrovolnické bázi – i placení. Noví studenti platí až poté, co absolvovali celý kurz a mají pocit, že jim k něčemu byl.)

Odjet předčasně není sice úplně koš, protože se na začátku zavazujete, že vydržíte celých 10 dní. Ale tak když bude nejhůř, nikdo Vás držet nebude.

Klasický 10 denní kurz (podle Goenky) jsem absolvovala dvakrát. Plus ještě podobný, kratší kurz, s mírně jemnějšími pravidly. Sami zjistíte, že tenhle meditační kurz rozhodně není žádné relaxační leháro.

Co bych Vám ze svého hlediska poradila, aby pro Vás byl kurz spíš co nejpřínosnější?? 

  • Dobře si rozmyslete, proč na kurz jedete. Na 10 dní přijdete o všechno, kam jste sami před sebou utíkali. O možnost vyrazit si do kina nebo na několikakilometrovou tůru. O možnost číst si nebo surfovat. O možnost klábosit s ostatními. O možnost se opít a na všechno zapomenout. Zavazujete se zůstat celých 10 dní, abyste měli možnost se naučit celou techniku vipassanské meditace a dostatečně se v ní ukotvit. Když odjedete dřív, je to, jako byste nakoupili ingredience, dali je vařit a než jídlo sníte, vyhodíte ho. Je dobré mít silnou motivaci, která přebije Vaši chuť se sebrat a utéct.

  • Meditační zkušenost se hodí. Ačkoliv meditační zkušenost není podmínkou účasti na kurzu, pokud jste nikdy předtím nemeditovali, bude to pro Vás náročnější. Zjistíte, jak moc nemáte svou mysl pod kontrolou. A to není vůbec příjemný pocit. Může se Vám stát, že svou pozornost budete místo dechu věnovat spíš tomu, zda je vůbec ve Vašich silách to na kurzu přežít ještě další den. Zjistíte, jak často musíte měnit polohu, protože vydržet hodinu v jedné pozici je dost náročné. Nikdo Vás tam nenaučí správně sedět, takže je docela dobře možné, že navzdory instrukci (záda a krk rovně), budete sedět způsobem, který Vám nebude vůbec svědčit. Doporučuji začít zkoušet meditovat po kouskách již doma. 5-10 minut. Pusťte si třeba zpočátku nějakou vedenou meditaci. Ale postupně meditujte sami. Věřte, že se Vám to bude dost hodit.


  • V den odjezdu na kurz vstaňte alespoň v 5 hod ráno. Ideálně ve 4. Proč? Protože následujících 10 dní tak budete každé ráno vstávat. A věřte, rozhodně nechcete prožít první den tak, že zjistíte, že Vás všechno bolí, myšlenky si dělají, co chtějí, a ještě se Vám chce strašně spát. Přijedete na kurz, zaregistrujete se, absolvujete úvod a pak unavení padnete v 9 do postele. A jste překlopení na jiný režim. Jistě to oceníte další den oceníte.


  • Nebojte se chodit rychle. Po snídani, obědu a odpolední svačině (večeře se nepodává, jen ovoce pro nové studenty a čaj pro staré zkušenější studenty) máte volno. Studenti se obvykle procházejí po vymezeném prostoru (muži zvlášť a ženy zvlášť). Fakt, že jste na meditaci, ale neznamená, že se musíte bděle ploužit po cestách. Většina se ploužit bude, pravda, ale pokud jste temperamentnější, neostýchejte se. Když nebudete do nikoho vrážet a nikoho rušit, je to v pořádku. Já například často zamířila jinudy nebo jsem zpomalila, když jsem viděla, že bych musela kolem někoho pomalejšího profrčet.

  • Doporučuju se před každým meditačním blokem trochu protáhnout. Tahle má rada je trochu ošemetná. Na kurzu se nesmí cvičit (jóga, běhat a tak).  Hlavním udávaným důvodem je ale fakt, že to ruší ostatní a že na to není vhodný prostor. Na svém druhém kurzu jsem měla pokoj sama pro sebe (v polské Dhamma Pallavě je to tak zařízené – české kurzy se konají také tam). Tam jsem si fakt dělala, co jsem chtěla :-) Na svém prvním kurzu jsem sdílela pokoj s holčinou, se kterou jsme se tak nějak tiše shodly na tom, že nám vyhovuje, že ta druhá má také potřebu se protáhnout. Záda a nohy Vám budou vděčné :-) A mysl probuzená pohybem také :-) Pro mě bylo nejhorší si lehnout – to člověk za chvíli únavou spíš spí. Na svém prvním kurzu jsem si dokonce zašla do kulečníkárny zatancovat, když venku během přestávky pršelo. Do té místnosti, řekla bych, nikdo nechodil. Ani do kina (no fakt!) hned vedle :-)

  • Dodržujte všechny instrukce a buďte za ně vděční. Někdy pro nás může být těžké pochopit proč všechna ta pravidla. Přijde nám divné nemoci 10 dní komunikovat s ostatními. Ani pohledy a gesty. Ale na konci kurzu jistě oceníte i tu segregaci :-) Já první kurz slíbila, že nebudu cvičit orlí čchi kung a slib jsem dodržela. Pravda, nakonec jsem zjistila, že celá vipassanská technika je v podstatě čchi kung, ale to je jiná :-) Ačkoliv na druhém kurzu jsem už nic neslibovala a někdy cvičila i tuto vipassanu v pohybu, oceňuji možnost si na prvním kurzu vyzkoušet, co všechno vipassana umí sama o sobě. A je toho hodně.

Na tento kurz nejedete, abyste si odpočinuli. To fakt ne :-) Jedete tam na operaci mozku bez anestezie, kterou děláte sami sobě, jak říká učitel Goenka, díky kterému se tento druh vipassany rozšířil z Indie do celého světa. A jak prohlásila jedna nová studentka: „Nikdy jsem ani fyzicky ani duševně nepracovala tak tvrdě jako tady.” 

Ten kurz pro Vás bude přínosný kdykoliv (pokud tedy pochopíte, oč v něm jde, a vydržíte až do konce).  Od začátku Vás učí, jak překonávat 3 hlavní překážky na cestě k vnitřnímu štěstíodpor vůči tomu, co se Vám nelíbí (a že toho bude), touhu po tom, co byste chtěli mít jinak (a že toho taky bude) a nevědomost (o základních zákonech života). Čím ale připravenější budete, tím hlouběji budete moc zajít.

Doufám, že Vám těchto pár rad pomůže si kurz užít, najít sílu vydržet až do konce a užít si ten závěrečný super pocit: „Jo, dal/a jsem to!

Další články o vipassanském kurzu (zkušenosti mé i kamarádky z Austrálie, disertace o vipassanských kurzech aj.)  jsem shrnula do jednoho, který najdete ZDE.

A na závěr ještě jedno pěkné video (pro ty z Vás, kteří umíte anglicky) s 10 tipy, jak nejen přežít desetidenní kurz, ale co nejvíce si ho užít :-) Kromě toho, co jsem už psala já sama, určitě stojí za zmínku např.:

krotit svá očekávání / o přestávkách nechodit spát, pokud se cítíte unavení, běžte se projít, nebo si dejte studenou sprchu / najděte si co nejdříve tu nejpohodlnější pozici, ve které budete schopní hodinu sedět – jo a nemyslete si, že nebudete dříve nebo později i v ní cítit bolest / nepřejídejte se u oběda – bude se Vám pak špatně meditovat / nenechte se unést sexuálními představami (danými dlouhou segregací) ani dny, kdy se budete cítit pod psa / máte tam učitele, ptejte se, ať nemáte pochyby, které Vám pak jedině brání v klidu meditovat / jo a Goenka zpívá v jazyce pálí, připravte se na to :-))) 

Mimochodem, poprvé pro mě byl Goenkův zpěv a pálí také velmi nezvyklé (jsem zvyklejší na sanskrt a tibetštinu). Ale Goenka nezpívá tak, jak zpívá, taky jen tak bez příčiny. I zde má vše svůj smysl. Celý kurz je dokonale vystavěný, aby Vám pomohl. Jak sám říká – jeho zpěv je pro dobré vibrace. A když budete velmi pozorní a fakt budete vnímat pocity v těle, poznáte, co s vámi ten hlas dělá. A je to dost dobrý :-)))

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Vipassana se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Chcete něco říct? Prosím. Líbilo se? Hej, potěší mě, když to budu vědět :-) Like :-) Líbilo se strašně moc? Sdílejte, lidi, sdílejte! Díky!