Meditace Vipassana (Goenka) – na co se tak člověk může těšit??

Právě jsem se vrátila ze svého druhého jednodenního kurzu pro staré studenty. Jo, jak jednou přežijete desetidenní kurz, už jste staří :-) Ona taková meditace totiž nemusí být extra relax. Jak dnes prohlásila jedna z dalších účastníků jednodenního kurzu – nové polské centrum je krása. Kdyby to tak nebolelo, bylo by to jak na dovolené. (Článek je po mém třetím kurzu aktualizován o další články a odkazy.)

V tomto článku najdete několik odkazů na články o tom, jaké že to na té desetidenní vipassaně (jak ji učí Goenka) vlastně je. Co Vás tak asi čeká a nemine. Proč tam vůbec jet. Články nejsou jen mé a předpokládám, že ještě budou přibývat :-)

dutch-3493849_1280

V češtině vyšla o vipassaně, jak ji vyučuje Goenka, také knížka :-) Bližší informace o ní a možnost si ji koupit najdete ZDE. (Knihkupectví je prý již stahují z prodeje.) Jako vše, je i projekt překladu, vydání a prodeje knihy organizován dobrovolnickou prací a zisk jde na podporu šíření této meditační techniky. A to já velmi ráda podpořím :-)) 

 

Články z mého prvního desetidenního kurzu (Beskydy, 2017):

 

Články z mého druhého desetidenního kurzu (Polsko, Dhamma Palava, 2018):

  • Být jen sám se sebou – jak těžké to pro Vás je? – článek o tom, že meditace není jen relaxace, ale může naopak dost bolet. A právě to je na ní tak vzácné. Učí Vás totiž vnitřnímu klidu a vnitřní svobodě. Učí Vás nenechávat se vykolejit vnějšími překážkami, ale udržet si vyrovnanou mysl. V tichu a bez jakékoli vnější stimulace zůstáváte sami se sebou a objevujete postupně cestu k vnitřní síle vše zvládnout. Jde o shrnutí prvního týdne kurzu.
  • Pláč, štěstí, údiv, předsevzetí aneb cesta do hlubin mysli – článek o síle přijetí toho, co je. Někdy odmítáme to negativní (okolnosti i lidi), protože nás stahují dolů. Na vipassanském kurzu se naopak učíme to negativní naopak využít k tomu, abychom se vytáhli nahoru :-) Jde o shrnutí druhého týdne kurzu, který byl pro mě hodně silný a hodně přínosný.
  • Jste také hypersenzitivní? Našla jsem cestu, která mi pomáhá – článek o tom, jak mohou kurz vipassany (a nejen ten) využít hypersenzitivní lidé (HSP) k tomu, aby se naučili centrovat a vyrovnávat s nároky, které na ně hypersenzitivita v životě klade.
  • Desetidenní kurz meditace vipassana – pár rad k nezaplacení – praktický článek s radami, jak se na kurz připravit, abyste to, co Vám nabízí, mohli využít na maximum. Obsahuje i jedno anglické video s dalším přehledem užitečných tipů.

Články z mého třetího desetidenního kurzu (opět Dhamma Palava, Polsko, 2019):

  • Třetí desetidenní vipassana aneb kam chodí motýli spát? – článek o tom, že desetidenní kurz vám také otevírá možnost propojit se s přírodou kolem vás. O tom, že kurz učí vyrovnanosti mysli. A to nejen v tom, co je nepříjemné, ale i v tom, co se nám líbí. Na kurzu totiž velmi snadno zjistíte, jak nepříjemnou se může stát touha po tom, co je vám příjemné :-) A také o tom, že lidé si často stěžují, že je vše za peníze, ale to, co se nabízí klidně i zdarma, nevyužívají. Třeba vy mezi ně patřit nebudete?? :-))
  • Detoxikace a meditace – článek o tom, že vipassanský kurz je úžasný i jako detoxifikační. A to na mnoha úrovních. Pravidelné vegetariánské jídlo to udělá na úrovni těla. A samotná meditace i na úrovni mysli. A nedílnou součástí je digitální detox :-)

 

Všeobecné články:

  • Meditace Vipassana (Goenka)  – kritika – dvojdílný článek, ve kterém se můžete dočíst o tom, v čem může být celý kurz problematický. Najdete v něm i odkaz na video jedné holčiny, která vysvětluje, proč jí přišel kurz špatný a proč odešla před koncem. A odkaz na jedno fórum, kde se probírá docela vážný problém, který někteří lidé s kurzem mohou mít.
  • Desetidenní kurz meditace vipassana (Goenka) – blbé návyky a jejich rozpouštění  – článek, který Vám přiblíží, co se na kurzu u Vás uvnitř vlastně děje. Proč jsou tak důležité první 3 dny, co všechno Vás učí (i mimo sezení v meditační pozici) a co se vlastně děje při samotné technice vipassany. A to z úhlu pohledu čchi kungu (práce s energií) :-)

 

Články z kurzu mé kamarádky v Austrálii:

 

Disertační práce mé spolužačky z religionistiky:

  • The Modern School of Vipassana – a Buddhist tradition? – odkaz, na kterém je možné si stáhnout disertaci mé spolužačky z doktorandského studia religionistiky. Když jsem četla připravovaný koncept disertace, bylo to poprvé, kdy jsem o Goenkově vipassaně slyšela. A o teorii McDonaldizace :-) Spolužačka je indoložka a kurz absolvovala několikrát v Indii. Disertace je ale psaná anglicky.

Když trochu zagooglíte, vyjede na Vás spousta osobních zkušeností s desetidenním kurzem Vipassany – blogy, videa. Jak už to z názvu oné teorie můžete odhadnout, Goenkovy kurzy jsou něco jako McDonaldovy restaurace. Jsou po celém světě (dokonce i v islámském Egyptě jsem našla desetidenní kurzy!) a jsou úplně stejné.

Loni jsem byla v Čechách na česko-anglickém kurzu. Letos pojedu do Polska na litevsko-anglický kurz. Vím stoprocentně, že program bude stejný, večerní rozpravy budou stejné, hlas i zpěv manter učitele Goenky (který už je po smrti) bude taky stejný. Jen ty lesy a to bydlení bude jiné…

Pokud si chcete kurz vyzkoušet, máte několik možností:

  • můžete vyrazit na česko-anglický kurz do polského centra (v Čechách letos žádný kurz nebude, stále se hledá vhodnější objekt než ten rozpadající se v Beskydech). Kurzy se konají 2x do roka a z Prahy, pokud vím, se obvykle vypravuje autobus. Polské centrum je totiž hůře dostupné, pokud nejedete autem. Centrum je v Polsku, ale organizátoři jsou z České republiky.
  • pokud ovládáte angličtinu natolik, že byste rozuměli anglickým instrukcím (Goenka je z Barmy, je potřeba počítat s akcentem :-)) a anglickým večerním rozpravám, které Vám osvětlí, proč to vlastně všechno podstupujete a jak nejlépe přes den praktikovat (a také Vás pobaví), můžete jet naprosto kamkoliv.

Vždy je ale potřeba brát v úvahu, že kurzy se rychle plní (jsou pouze za dobrovolný příspěvek) a že ideální je registrovat se v den, kdy se registrace na webu otevírají :-)

Bližší info a možnost přihlásit se na kurz najdete tady – www.dhamma.org

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Vipassana se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 reakcí na Meditace Vipassana (Goenka) – na co se tak člověk může těšit??

  1. Pingback: Zvláštní temný vipassana týden... - Žít je umění milovat

  2. Pingback: Hypersenzitivita fakt není za trest | Žít je umění

  3. Pingback: Přijmout i to, co bolí – to bylo zjevně mé květnové téma | Žít je umění

  4. Pingback: Být jen sám se sebou - jak těžké to pro Vás je?? - Žít je umění milovat

  5. Pingback: Pláč, štěstí, údiv, předsevzetí, aneb cesta do hlubin mysli...

  6. Pingback: Desetidenní kurz meditace vipassana – pár rad k nezaplacení | Žít je umění

  7. Pingback: Máte ráno radost?? - Žít je umění milovat

  8. Pingback: Desetidenní kurz meditace vipassana (Goenka) - blbé návyky a jejich rozpouštění :-) - Žít je umění milovat

  9. Pingback: Buďme k sobě laskaví. Teď a tady. Vždy. - Žít je umění milovat

  10. Pingback: Letošní červenec byl úžasný měsíc | Žít je umění

  11. Pingback: Meditace Vipassana (Goenka) - kritika (1. díl) - Žít je umění milovat

  12. Pingback: Hypersenzitivita fakt není za trest (Návraty 2019) | Žít je umění

  13. Pingback: DEVATENÁCTKA (11) - 50 absurdních způsobů, jak si šlapeme po štěstí - Žít je umění milovat

  14. Pingback: Letní návraty (5) – Desetidenní kurz meditace vipassana – pár rad k nezaplacení | Žít je umění

  15. Pingback: Třetí desetidenní vipassana aneb kam chodí motýli spát? - Žít je umění milovat

  16. Pingback: Detoxikace a meditace | Žít je umění

  17. Pingback: DEVATENÁCTKA (31) - 50 způsobů, jak si šlapeme po štěstí - Žít je umění milovat

  18. Pingback: Meditace vipassana kurz - vyhledávaný lockdown offline

  19. Pingback: VYFÁSLA JSEM CELU (2023) - Žít je umění milovat

  20. Pingback: CESTA Z ABSURDNÍHO SVĚTA II

Chcete něco říct? Prosím. Líbilo se? Hej, potěší mě, když to budu vědět :-) Like :-) Líbilo se strašně moc? Sdílejte, lidi, sdílejte! Díky!