O kačerech a mudlech, aneb geocaching. Má nová super zábava.

GeocachingMám novou zálibu. Tady jsem si přečetla, že můžu lovit „kešky“ i bez GPS. A to mě dostalo!

Co jsou to „kešky“? My tomu s dcerou říkáme poklady. Ono to pro děti totiž poklady většinou jsou. Malá sice nechápe, proč hledat ty malé poklady, ve kterých nic není, jen papír a možná i ta tužka, kam se napíšete a tím to hasne. A pak že děti nezajímá, co dostanou za to, co dělají, a dělají to jen z pouhé radosti pro tu činnost?? Musím ale uznat, že když jsme našly u hřbitova speciální úkryt jenom pro tu tužku a papír, byla nadšená. Někteří majitelé kešek (tedy ti, kteří je vytvoří, ukryjí, sdělí ostatním na www.geocaching.com souřadnice, a ještě chodí kešky opravovat, je-li to potřeba) jsou někdy neuvěřitelné hraví a vynalézaví!

Existují ale i větší kešky a třeba i velké kešky (plastový kyblík třeba). A tam se najdou věci. Malé drobnůstky na výměnu (figurky, sběratelské kartičky různých vychytralých supermarketů a la šmoulové, zvířátka, angry birds apod.), ale i větší drobnosti jako jsou plyšáčci. Pravidlo zní: „můžeš si vzít, co chceš, když tam necháš něco jiného stejné hodnoty.“

Kešky se skrývají všude možně. Tady máte celosvětovou mapu, jen se mrkněte a budete koukat, kde všude jsou:

http://www.geocaching.com/map/?ll=49.19908,16.64699#?ll=48.9225,16.875&z=2

Zdá se, že Australani se ještě nechytili…

Já třeba s údivem zjistila, že máme kešku v parku před domem! Tu malou… hledaly jsme ji s dcerou dvakrát, než se nám zadařilo. Kačeři jsou velmi šikovní a před mudly, jak říkají nekačerům, své hrátky skrývají zjevně velmi obratně. Nikdy mě nenapadlo, že tam někdo chodí, něco hledá a zapisuje se!

A tak teď už také chodíme, zapisujeme se a vyměňujeme. Když jedeme na výlet, dívám se do mapy, jestli je někde dohledatelná pěkná skrýš. Ono bez GPS je to přece jen složitější… můžete se řídit jen podle mapy, do které si souřadnice (třeba podle map na seznamu) zaznamenáte. Nebo prostě podle paměti. To je pak vůbec dost napínavé. A když už vůbec nevíme, jak se zabavit, jdeme prostě na lov.

A tak to možná dělá i spousta ostatních lovců. Kešky jsou totiž často (nebo možná vždy?) schované na místech, které jsou nějak zajímavé. U jejich popisu najdete vždycky i zajímavé povídání o tom, proč že jsou tedy tak zajímavé. No, zajímavé nezajímavé, rozhodně se díky lovům beze zbraní dostanete na místa, na které byste se běžně možná nikdy nedostali.

A nesedíte doma u televize, nebo u počítače. U počítače tedy až poté, abyste si mohli na www.geocaching.com odškrtnout další poklad. A třeba něco ostatním lovcům, nebo majiteli vzkázat. Třeba i to, že jste nenašli vůbec nic, i když jste hledali půl hodiny snad úplně všude….

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hloupůstky se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 reakcí na O kačerech a mudlech, aneb geocaching. Má nová super zábava.

  1. vimneok napsal:

    tak vy taky? :D

  2. Goldie napsal:

    Díky za tipy a odkazy, už mě to dlouho lákalo, ale nějak nevěděla, jak na to :)

  3. Alinka napsal:

    Manžel přišel s geocachingem dávno … asi před šesti, sedmi lety, když to tady v Čechách ještě vůbec nikdo neznal. Tehdy jsme lovili hodně, tady i v zahraničí. Pak to nějak ustalo. Ale právě s dětmi se k tomu hodlám vrátit ;).

  4. Pingback: Trojka – ne, švédská ne… | Žít je umění

  5. Pingback: Kde všude je možné trávit víkend? | Žít je umění

  6. Pingback: 30. Černobílá… (Absurdistán 2014) | Žít je umění

Chcete něco říct? Prosím. Líbilo se? Hej, potěší mě, když to budu vědět :-) Like :-) Líbilo se strašně moc? Sdílejte, lidi, sdílejte! Díky!