Proč je dobré mít děti?

(photo by: cs:ŠJů

(photo by: cs:ŠJů

Tak už máme po baby boomu. Přeplněné školky se budou pomalu „vyděťovat“, budou se z nich zase dělat domovy důchodců a rodiče budou zase pro změnu hledat nějakou volnou školu.

Povinnost povinné školní docházky ve mně sice vyvolává vzdorovité reakce  – rodiče mně asi v dětství málo vštěpovali lekci, že povinnost je prostě povinnost a o té se nediskutuje -ale díky Bohu za povinnou školní docházku v období, kdy děti baby boomu pomalu ale jistě míří do škol.

Do školy mi dítě prostě vzít musí.

I když. Nemusí Vám ho vzít zrovna do té školy, která se Vám nejvíc líbí, kterou pro dítě považujete za nejlepší. Nebo kterou považujete za nejlepší pro sebe (s ohledem na místo svého pracoviště). To hovořím ze zkušenosti matek mně blízkých.

Vyzývat v této době (jak se dnes s takovou oblibou pejorativně říká) občany České republiky, aby měli více a více dětí, zdá se býti pošetilé. Jak je jako uživí? Do jaké školky je umístí, když je všude plno a dostávají se kolikrát jen předškoláci? Když rodiče musí pracovat a nemají na chůvy? A kde že vezmou na všechny ty kroužky a drahé hračky pro mladší a mobily pro starší?

 

A přece, mít děti je (alespoň podle mého názoru) úžasná věc:

1) můžete se s nimi přenést do dětství, trávit dny na pískovišti, skákat na trampolíně, lést po průlezkách, dívat se na pohádky atd.

2) nemáte čas sledovat TV noviny, a tak je Vám dobře.

3) začnete se na svět dívat očima dítěte a kolikrát si teprve pak uvědomíte, kolik je toho  špatně. I bez TV novin :-)

4) začnete se na svět dívat očima dítěte a kolikrát si teprve pak uvědomíte, jak je život krásný. Každá maličkost.

4) Čím více rodičů, tím větší šance, že se nebudeme chovat stylem: „po nás potopa“.

5) Máte možnost napojit se na dětské nadšení a prožívat ho s nimi. Smát se hloupostem a hrát si.

6) Dostanete vysokou školu z medicíny (očkování, nemoci), potravinářství (složení potravin), chemie (chemické složení potravin), z psychologie (záchvaty zuřivosti), pedagogiky (čeština a matematika) a hlavně z TRPĚLIVOSTI.

7) Máte možnost objevit všechny své slabé stránky a konečně s nimi něco udělat. Protože není nic trapnějšího, než říkat dítěti, že si má po sobě uklízet hračky, když vy samy nemáte uklizeno, nebo mu vykládat o zdravé stravě, když jste si zrovna dala s kamarádkou v kavárně zákusek. A ve „špajzce“ máte fůru tyčinek, až Vám zas Vaše dítě půjde na nervy :-) O tom, že dítě je opička, která nejradši imituje to, co je vaší největší chybou, o tom ani nemluvím.

Těch důvodů, proč mít dítě, je spousta. Leč mně teď žádný další nenapadá…

Třeba napadne Vás??

Příspěvek byl publikován v rubrice DĚTI - ROZVOJ OSOBNOSTI, Uncategorized se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 reakcí na Proč je dobré mít děti?

  1. vimneok napsal:

    jeden z dost zásadních důvodů je krásně představen ve filmu Children of men… doporučuju, nejen kvůli mému oblíbenému herci…

  2. Pingback: Tak už jedem do finále… prázdnin a druhého měsíce… | Žít je umění

  3. Pingback: Kdy se člověk cítí nejlépe? | Žít je umění

  4. Pingback: Ty děti… a ti rodiče! Také s Vámi cloumá hněv? | Žít je umění

Chcete něco říct? Prosím. Líbilo se? Hej, potěší mě, když to budu vědět :-) Like :-) Líbilo se strašně moc? Sdílejte, lidi, sdílejte! Díky!